Blog

Uitvaarten in coronatijd

BLOG | 25 mei 2022

Het coronavirus heeft een impact op allerlei gebieden van de samenleving. Wat de zorg betreft, hebben we in de afgelopen veel kunnen zien en lezen over de druk op de ziekenhuizen en de schrijnende situaties in verpleeghuizen. Ook de uitvaartbranche heeft te maken met de maatregelen die door de overheid zijn opgelegd.

corona

In de voorbije weken mochten bij een uitvaart maximaal 30 personen aanwezig zijn. Bovendien moesten de aanwezigen ook de algemeen geldende regels in acht nemen: anderhalve meter afstand houden van elkaar en geen handen schudden. Dat zijn allemaal dingen die niet zijn zoals je het als uitvaartverzorger zou willen zien. Zo ben je gewend om nabestaanden bij het afscheid de hand te schudden als welgemeende blijk van medeleven. En de maatregel van de maximaal 30 aanwezigen betekent dat er soms overlegd moet worden wie van de familie de uitvaart niet kan bijwonen. Dat is een onwenselijke keuze die gemaakt moet worden, maar het is niet anders.

Zo’n uitzonderlijke situatie kan er dan ook toe leiden dat er een andere manier van afscheid nemen gezocht moet worden; zeker wanneer de overledene geliefd was bij een groot aantal mensen. Het vraagt dan creativiteit van de uitvaartverzorger om dan toch ervoor te zorgen dat een passend afscheid geboden kan worden. Gelukkig is er veel mogelijk rond een uitvaart, en daar zijn dan ook voorbeelden van. Zo is er de ‘drive-by’-uitvaart, waarbij de kist met de overledene buiten opgesteld wordt en nabestaanden er in hun auto langs kunnen rijden. Op die manier is het tóch mogelijk om een groot aantal mensen afscheid te laten nemen.

Het grote aantal coronabesmettingen heeft er helaas ook voor gezorgd dat er veel meer mensen overlijden dan onder normale omstandigheden. Uitvaartorganisaties hebben het dan ook aanzienlijk drukker, en moeten moeite doen om bij elke uitvaart toch ruim de tijd en aandacht te geven aan de nabestaanden.

Laten we hopen dat het in de nabije toekomst weer mogelijk wordt om uitvaarten te laten plaatsvinden zoals dat eigenlijk hoort: op een warme en hartelijke manier, zonder noodzakelijke beperkingen.

Jolanda Hijmans

Warm en persoonlijk

Jolanda Hijmans: ‘Omdat je een uitvaart maar één keer goed kunt doen, vind ik het belangrijk om alles in het werk te stellen om een warme en persoonlijke uitvaart te regelen die helemaal aansluit bij de wensen van de overledene én de nabestaanden. Alles is bespreekbaar en alles is mogelijk. Waarschijnlijk nog meer dan je denkt. Iedere uitvaart is uniek.’

Dit artikel verscheen eerder in ForYou Magazine

Deel dit bericht op:

Andere blogs

Afscheid van mijn moeder

‘Geen kind meer’, het lied van Karin Bloemen, werd bij het afscheid van mijn moeder gedraaid. Lees verder.

Lees verder

Weet jij hoeveel het kost?

Kosten worden vergeleken en opties worden afgewogen om tot een weloverwogen keuze te komen. Lees verder!

Lees verder

Ervaringen

Erg fijn en hartverwarmend. Denkt mee met de familie. Doet er alles aan om de wensen van de familie uit te laten komen, om er een mooi en warm afscheid van te maken.
Jolanda nogmaals bedankt.

- Jolanda

Wat een geweldige ervaring, Jolanda is de juiste vrouw voor dit beroep.
Ze heeft mij geraakt, maar op een warme manier bij mijn grote verdriet.
Jolanda heeft het verlies voor mij draagbaarder gemaakt omdat ze zoveel warmte in haar hart heeft. Dank je wel.

- Wolkje

Lieve Jolanda,

Soms schieten woorden simpelweg tekort om dank en ontroering uit te drukken..

Lieve roze groet,

Diana, Dorin en Marleen

- Diana

Maak een
afspraak

Warm & persoonlijk

Omdat je een uitvaart maar één keer goed kunt doen